Održavanje vašeg nakita

Komadi nakita maleni su i delikatni. Premda je načinjen od izdržljivih materijala prikladnih za svakodnevno nošenje, važno je slijediti nekoliko osnovnih savjeta kako bi osigurali da u punoj ljepoti vašeg nakita možete uživati dugi niz godina.

Čuvanje i pohrana nakita

Važno je pojedine komade nakita držati u zasebnim kutijicama ili vrećicama od tkanine, kako bi izbjegli ogrebotine. Lančići i ogrlice manjih debljina često se mogu zapetljati, čak i ako su odvojeni od ostalih lančića. Iz toga razloga preporučamo da lančiće, ogrlice i narukvice držite u originalnom pakiranju.

Spavanje s nakitom

Pojedini komadi nakita toliko su ugodni u nošenju da ćete zaspati bez da primijetite da još uvijek nosite svoj nakit! Izbjegavajte spavanje s nekoliko tanjih lančića ili narukvica, jer se mogu zapetljati i oštetiti. Naušnice s kvačicama također lako mogu skliznuti s uha i izgubiti se na krevetu ili čak završiti ispod njega i potom u usisivaču. Upravo iz ovih razloga spavanje s ovakvim komadima nakita ne preporučamo – sigurnije je posvetiti nekoliko minuta skidanju nakita prije nanošenja noćnih krema i odlaska na spavanje.

Kreme i kozmetika

Kreme i nakit nisu najbolji prijatelji. To se posebno odnosi na kreme koje ostavljaju tragove i nakupljaju se između dragulja i sitnih gravura u tijelu samog nakita. Dugoročno, takve nakupine mogu narušiti sjaj plemenitog metala i dragog kamenja.

Stavljanje i skidanje vašeg nakita

Budite oprezni s keramičkim pločicama i ostalim sličnim, tvrdim površinama u vašoj kupaonici; komad nakita koji padne na pločice može se oštetiti, posebice ako je riječ o manjim draguljima. Također budite oprezni kada praznite umivaonik, jer voda koja istječe može progutati malenu naušnicu koja vam se baš provukla kroz prste. Koristan savjet: dohvatite ručnik i stavite ga u umivaonik ispred ogledala – ako vam ispadne komad nakita, sjetit ćete se ovog savjeta!

Tuširanje

Tuširanje je bezopasno za većinu dragocjenog nakita. Međutim, valja izbjegavati tuširanje s nakitom koji je oksidiran (npr. zacrnjeno zlato) ili patiniran (npr. antikni komadi) jer će sapun koji koristite postupno ukloniti značajke površinske obrade plemenitog metala. Općenito, nakit ne voli sapune čiji se ostaci mogu nakupiti između dragulja i sitnih gravura u tijelu nakita. Stoga je svaki sapun potrebno dobro isprati s nakita.

Čišćenje vašeg nakita

Čišćenje nakita od zlata, platine i nakita s draguljima je relativno lako i brzo. Potopite nakit u manjoj posudi vruće vode s nekoliko kapi blagog sapuna i pustite da odstoji nekoliko minuta, kako bi se uklonili ostaci masnoća i ostalih nečistoća i prašine. Ukoliko je potrebno, možete koristiti vrlo meku (i poželjno, već korištenu) četkicu za zube za bebe, za dublje čišćenje. Isperite čistom vodom i osušite mekom tkaninom.

Nakit načinjen od srebra sklon je prirodnom oksidiranju zbog izloženosti zraku i vlazi. Povremeno čišćenje posebnim tkaninama uklonit će tragove oksidacije i vratiti izvorni sjaj vašem nakitu.